Με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Νταρτς Θεσσαλονίκης κοινοποιείται η πρόταση που κατέθεσε ο σύλλογός μας για τη διεξαγωγή των διασυλλογικών αγώνων για την ανάδειξη της Εθνικής Ομάδας, αποστέλλοντας σχετικό email προς την GDO και όλους τους συλλόγους νταρτς της Ελλάδας, την 1η Φεβρουαρίου 2019.

1.Εισαγωγή

Με την ένταξη του νεοσύστατου Συλλόγου Νταρτς Θεσσαλονίκης στους κόλπους της Greek Darts Organization (GDO), ένα από τα πρώτα ζητήματα που ανέκυψε ήταν ο τρόπος διεξαγωγής των διασυλλογικών αγώνων για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας ανδρών. Στην πρόσφατη συνάντηση συλλόγων της GDO που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 11 Δεκεμβρίου 2018, διαπιστώθηκε η ανάγκη να αλλάξει το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής, καθώς η προσθήκη ενός ακόμη συλλόγου θα αύξανε σημαντικά τον όγκο παιχνιδιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν στον περιορισμένο χρόνο ενός τριημέρου. Ας σημειωθεί ότι για την εθνική ομάδα γυναικών δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των παικτριών είναι μικρότερος, ωστόσο στην πρόσφατη συνάντηση συλλόγων συμφωνήθηκε ότι όποιο σύστημα υιοθετηθεί για την ανάδειξη της εθνική ομάδας ανδρών, αντίστοιχο (με πιθανές μικρές τεχνικές αλλαγές) να ισχύσει και για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας γυναικών.

Το σύστημα που εφαρμόστηκε μέχρι και το έτος 2018 συνίσταται σε αγώνες round robin best of 5 legs μεταξύ των παικτών των συλλόγων, πχ ΣΥΝΤΕΛ-ΠΑΣΝΤ, ΣΥΝΤΕΛ-ΑΣΑΝΤ, ΣΥΝΤΕΛ-ΣΥΝΤΑΝΚ. Κάθε σύλλογος συμμετείχε με 8 παίκτες και οι παίκτες που ανήκαν στον ίδιο σύλλογο δεν έπαιζαν μεταξύ τους, καθώς θεωρείται ότι έχουν ήδη αγωνιστεί στο ατομικό πρωτάθλημα του συλλόγου τους. Συνεπώς, ένας παίκτης αγωνιζόταν μέχρι στιγμής σε 24 αγώνες, δηλαδή αντιμετώπιζε τους 8 παίκτες κάθε άλλου συλλόγου.

Με την ένταξη του ΣΥΝΤΑΡΘ και εάν διατηρούνταν το ίδιο σύστημα διεξαγωγής, ο κάθε παίκτης θα έπρεπε να δώσει 32 αγώνες. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι στην περίπτωση που δεν γίνει καμία αλλαγή και ο κάθε σύλλογος συμμετέχει με 8μελή αποστολή παικτών, τότε καθένας από τους 40 συμμετέχοντες στα διασυλλογικά θα πρέπει να αγωνιστεί σε 32 αγώνες, γεγονός που είναι απαγορευτικό από άποψης χρόνου από τη στιγμή που οι διασυλλογικοί αγώνες γίνονται σε ένα τριήμερο, αλλά και κόπωσης για τους παίκτες.

Ένα βασικό πρόβλημα στο υπάρχον σύστημα διεξαγωγής, είναι ότι οι παίκτες του ίδιου συλλόγου δεν συναντώνται μεταξύ τους. Αυτό είναι προβληματικό, διότι εφόσον το ζητούμενο είναι η ανάδειξη της πιο δυνατής εθνικής ομάδας, οι παίκτες θα πρέπει να παίζουν όλοι με όλους στις ίδιες συνθήκες, ανεξάρτητα του συστήματος που ακολουθεί ο κάθε σύλλογος στο ατομικό του πρωτάθλημα. Ένα ακόμη πρόβλημα κατά τη γνώμη μας, είναι ότι το σύστημα round robin στερεί σε μεγάλο βαθμό τον παράγοντα πίεσης που θα αντιμετωπίσουν οι παίκτες της εθνικής κατά τους αγώνες τους εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Κάποιοι παίκτες από ένα σημείο και μετά γίνονται αδιάφοροι βαθμολογικά και αυτό είναι κάτι που αφαιρεί ενδιαφέρον από την όλη διοργάνωση. Η πρόταση του συλλόγου μας έχει στόχο να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα, να εκμοντερνίσει τον τρόπο διεξαγωγής φέρνοντάς τον στα πρότυπα του Q-School του PDC και να δώσει κίνητρο σε όλους τους παίκτες.

2. Το μοντέλο του Q-School και η εφαρμογή του στους διασυλλογικούς αγώνες

Το PDC χρησιμοποιεί το Q-School για να δώσει την ευκαιρία σε οποιοδήποτε παίκτη ή παίκτρια, εφόσον είναι αρκετά καλοί, να κερδίσουν μια Tour Card και να αποκτήσουν έτσι το δικαίωμα να αγωνιστούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο που υπάρχει στα darts. Το μοντέλο με απλούς όρους αποτελείται από 4 knockout τουρνουά best of 9 legs χωρίς seeded παίκτες, στα οποία οι συμμετέχοντες συγκεντρώνουν βαθμούς για κάθε νίκη σε κάθε γύρο που δεν υπήρχαν bye, ενώ ο νικητής κάθε τουρνουά παίρνει απευθείας την Tour Card. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την επίλυση ισοβαθμιών (συνολικός αριθμός νικών στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι νίκες σε γύρους που υπήρχαν bye, συνολικός αριθμός κερδισμένων legs, διαφορά κερδισμένων-χαμένων legs και αγώνας μπαράζ).

Προτείνεται για τη διεξαγωγή των διασυλλογικών αγώνων να υιοθετηθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο με ορισμένες αλλαγές. Ακολουθεί με λεπτομέρειες ο προτεινόμενος τρόπος διεξαγωγής:

1) Ο αριθμός των τουρνουά για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας θα είναι τέσσερα και θα είναι knockout. Ο παράγοντας του knockout αναμένεται ότι θα αναπαράγει την πίεση που υπάρχει σε έναν αγώνα και άλλωστε αυτή είναι και η πραγματικότητα σε οποιοδήποτε τουρνουά του εξωτερικού.

2) Τα τέσσερα τουρνουά μπορούν να διεξαχθούν ένα την Παρασκευή το απόγευμα, ένα το Σάββατο το πρωί, ένα το Σάββατο το βράδυ και ένα την Κυριακή το πρωί. Καθώς τα τουρνουά θα είναι knockout, ο συνολικά απαιτούμενος χρόνος διεξαγωγής θα διατηρηθεί σε λογικά πλαίσια, ακόμη και στην περίπτωση που οι συμμετοχές είναι 40.

3) Δύο εκ των τουρνουά θα έχουν φορμάτ best of 9 legs (πχ Παρασκευής απόγευμα και Σαββάτου απόγευμα). Το μεγάλο φορμάτ θα δώσει στους καλύτερους παίκτες τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν.

4) Τα άλλα δύο τουρνουά θα έχουν φορμάτ best of 3 sets, best of 5 legs (πχ Σαββάτου πρωί και Κυριακής πρωί). Οι παίκτες πολλές φορές καλούνται να αγωνιστούν σε μικρό φορμάτ. Θα πρέπει λοιπόν να αποδείξουν ότι έχουν την “εκρηκτικότητα” και τη δεξιότητα να ανταποκριθούν στην πίεση του μικρού φορμάτ “βάζοντας” 3 καλά leg στη σειρά για να επικρατήσουν.

5) Οι παίκτες για κάθε νίκη θα παίρνουν 1 βαθμό, ξεκινώντας από το γύρο που δεν υπάρχουν bye. Πχ αν υπάρχουν 40 συμμετοχές, τότε οι πόντοι αρχίζουν να δίνονται για νίκες που σημειώθηκαν στη φάση των 32.

6) Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 40 συμμετοχές, τότε ο νικητής ενός ημερήσιου τουρνουά θα παίρνει 5 βαθμούς για τις νίκες του στις φάσεις των 32, των 16, των 8, των ημιτελικών και του τελικού. Ο φιναλίστ θα παίρνει 4 βαθμούς για τις νίκες του στις φάσεις των 32, των 16, των 8 και των ημιτελικών. Οι παίκτες που έχασαν στα ημιτελικά θα παίρνουν αντίστοιχα 3
βαθμούς, αυτοί που έχασαν στη φάση των 8 θα παίρνουν 2 βαθμούς και αυτοί που έχασαν στη 16άδα θα παίρνουν 1 βαθμό.

7) Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το μέγιστο των βαθμών, αν κάποιος κατακτήσει και τα 4 τουρνουά είναι 20 (= 4 τουρνουά επί 5 βαθμοί).

8) Οι τέσσερις πρώτοι της κατάταξης θα αποτελέσουν την 4άδα της εθνικής ομάδας.

9) Για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας, οι πρώτοι τέσσερις παίκτες της κατάταξης μετά από τα τέσσερα τουρνουά θα αγωνιστούν μεταξύ τους (1 vs 4 και 2 vs 3) στα ημιτελικά και τον τελικό με φορμάτ για όλους τους αγώνες best of 11 legs.

10) Για την επίλυση πιθανών ισοβαθμιών, κριτήρια είναι:
i. ο συνολικός αριθμός νικών (συμπεριλαμβανομένων και των νικών που έγιναν σε γύρο με bye),
ii. ο συνολικός αριθμός κερδισμένων legs,
iii. η διαφορά κερδισμένων-χαμένων legs,
iv. αγώνας μπαράζ best of 9 legs για την περίπτωση που κρίνεται θέση στην εθνική ομάδα.

11) Σε όλα τα τουρνουά θα εφαρμόζεται seeding. Για το 1ο τουρνουά, οι 8 πρώτοι της κατάταξης των διασυλλογικών της προηγούμενης χρονιάς θα είναι seeded. Για τα επόμενα τρία τουρνουά, οι 8 πρώτοι της τρέχουσας βαθμολογίας θα είναι seeded. Σε περίπτωση ισοβαθμιών μεταξύ seeded παικτών θα ισχύουν τα κριτήρια (10i) – (10iii) για την επίλυση αυτής. Σε περίπτωση που η ισοβαθμία παραμένει, τότε θα γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοβαθμούντων παικτών για τον καθορισμό της σειράς των seeds.

12) Παίκτες του ίδιου συλλόγου μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι μεταξύ τους χωρίς περιορισμό.

Το παραπάνω σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει και για τα διασυλλογικά γυναικών με τα ίδια ακριβώς format, πόντους κλπ. Η μόνη αλλαγή αφορά στο μέγιστο των πόντων, πχ αν υπάρχουν 24 συμμετέχουσες, τότε το μέγιστο των πόντων για την παίκτρια που θα κατακτήσει ένα τουρνουά είναι 4 πόντοι για τις νίκες της στις φάσεις των 16, των 8, των ημιτελικών και του τελικού, κοκ.

3. Παρατηρήσεις και μελλοντική εξέλιξη

Ο τρόπος ανάδειξης της εθνικής ομάδας που περιγράφηκε παραπάνω, με την απλότητά του, μπορεί να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε αριθμό συμμετοχών, ακόμη και πάνω από 64 συμμετοχές, όπως έχουμε δει στα αντίστοιχα events του Q-School του PDC. Στην πραγματικότητα, σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από 64 συμμετοχές στο μέλλον, το πρόβλημα μάλλον θα είναι η εύρεση του κατάλληλου χώρου διεξαγωγής και όχι ο τρόπος διεξαγωγής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι παίκτες με αυτόν τον τρόπο αφήνουν στην “άκρη” τη συλλογική τους “ταυτότητα” και ξεκινούν από την ίδια αφετηρία με στόχο την ένταξή τους στην εθνική ομάδα. Το να βρεθούν αντιμέτωποι παίκτες του ίδιου συλλόγου δεν ενέχει “κινδύνους” να έχει κάποιος εκ των δύο μειωμένη απόδοση, καθώς όλοι οι παίκτες θα κυνηγούν τους βαθμούς για να ανέβουν ψηλότερα στην κατάταξη.

Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτό το ζήτημα της αξιοπιστίας, προτείνεται σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό τέτοιο φαινόμενο εσκεμμένα “μειωμένης” απόδοσης κάποιου παίκτη για να ευνοηθεί ο αντίπαλός του ή άλλος παίκτης, να υπάρχει αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος (πχ άμεσος μηδενισμός και αποκλεισμός από τα διασυλλογικά και εξέταση σε δεύτερο βαθμό αν θα επιβληθεί περαιτέρω αποκλεισμός του παίκτη) καθώς πρόκειται κατ’ ουσίαν για δυσφήμιση του αθλήματος των darts.

Η απλότητα του μοντέλου του Q-School, μπορεί να γίνει οδηγός ώστε στο μέλλον να υιοθετηθούν και άλλες πρακτικές από το χώρο του PDC. Μία εξ’ αυτών είναι τα Players Championships που γίνονται σε συγκεκριμένα σαββατοκύριακα μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Μία μελλοντική εξέλιξη του παραπάνω μοντέλου λοιπόν, θα μπορούσε να είναι, η εθνική ομάδα να μην προκύπτει από ένα τριήμερο μόνο. Θα μπορούσαν να διοργανώνονται επί παραδείγματι τρία τριήμερα μέσα στην αγωνιστική σεζόν (σε Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη ή και αλλού στο μέλλον), όπου οι παίκτες θα αγωνίζονται με βάση το μοντέλο που περιγράφηκε στην ενότητα 2.

Έτσι λοιπόν η εθνική ομάδα δεν θα προκύπτει από ένα τριήμερο και τέσσερα τουρνουά μόνο, αλλά από τρεις διασυλλογικές συναντήσεις και 12 τουρνουά συνολικά. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σε δεύτερη φάση και περαιτέρω άνοιγμα στους παίκτες, επιτρέποντας σε όλα τα μέλη συλλόγων να λάβουν μέρος. Με αυτόν τον τρόπο, πολύ σύντομα μπορεί να δημιουργηθεί ένα πανελλήνιο “order of merit” το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς, καθώς θα τρέχει η σειρά των 12 τουρνουά για την εθνική ομάδα, δίνοντας μια χειροπιαστή εικόνα του που βρίσκεται ο κάθε παίκτης και παίκτρια.

Εξυπακούεται ότι εσωτερικά ο κάθε σύλλογος θα μπορεί πάντα να κάνει τις δικές του επιλογές, ως προς το πόσους και ποιους παίκτες θα ενισχύσει οικονομικά για να λάβουν μέρος σε μια τέτοια σειρά τουρνουά για την εθνική ομάδα.

Καθώς, το μοντέλο που περιγράψαμε έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε αριθμό παικτών, προτείνεται η αποστολή 8 παικτών να μην είναι υποχρεωτική, αλλά σε πρώτη φάση ο κάθε σύλλογος να μπορεί να στείλει έως 8 παίκτες.

Ο λόγος είναι ότι οι σύλλογοι, όπως ο δικός μας ή του Αγίου Νικολάου Κρήτης που διατηρούν τόσο ατομικό πρωτάθλημα ανδρών, όσο και ατομικό πρωτάθλημα γυναικών αποστραγγίζονται οικονομικά προκειμένου να στείλουν τις 16μελείς αποστολές τους στα διασυλλογικά. Εφόσον λοιπόν, το μοντέλο διεξαγωγής το επιτρέπει, θεωρούμε ότι είναι καλό να δοθεί η ελευθερία σε κάθε σύλλογο να αποφασίσει εσωτερικά πόσα μέλη του θα στείλει να λάβουν μέρος στους διασυλλογικούς αγώνες. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει ο κάθε σύλλογος να ενημερώσει το διοργανωτή σύλλογο εγκαίρως για το πλήθος της αποστολής που θα αποστείλει.

Με εκτίμηση,

εκ μέρους του ΔΣ,
Παναγιώτης Ιωσήφ
αντιπρόεδρος